Το καρότο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τα καρότα, όχι μόνο για το μαγείρεμα αλλά και ως φαρμακευτικά φυτά.
Η ρίζα των καρότων είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού και περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, προ-βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, C και καροτίνη, που είναι η χρωστική ουσία η οποία ευθύνεται για την χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του καρότου.
Η ρίζα των καρότων είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού και περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, προ-βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, C και καροτίνη, που είναι η χρωστική ουσία η οποία ευθύνεται για την χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του καρότου.
Το καροτέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, σε κρέμες μαυρίσματος, σε αντιγηραντικά προϊόντα, στην περιποίηση και ανάπτυξη των μαλλιών, στην επούλωση πληγών γιατί απαλύνει το δέρμα, ειδικά στην περίπτωση εγκαύματος κτλ.
Είναι ένα έλαιο πολύ εύκολο το οποίο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι!
Υλικά
- 4 μέτρια καρότα
- Ηλιέλαιο ή λάδι jojoba η σιτέλαιο
- 2 κάψουλες βιταμίνης
Παρασκευή
Πλύντε και τρίψτε τα καρότα με ένα καθαρό σφουγγάρι (από το σκληρό μέρος) χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.
Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή φέτες ή περάστε τα από τον τρίφτη.
Βάλτε τα σε ένα βάζο και καλύψτε τα με το λάδι. Αφήστε τα σε σκοτεινό μέρος για 20-30 μέρες ανακινώντας τακτικά.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι που το έχετε τοποθετήσει σε ένα καθαρό βάζο και πιέστε με ένα κουτάλι τα καρότα, για να αποσπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι.
Αφήστε το λάδι να κάτσει λίγο. Σε περίπτωση που δείτε κάποιο υγρό, φιλτράρετε το λάδι με ένα φίλτρο του καφέ. Εάν χρειαστεί πετάξτε το κατακάθι, ώστε να πάρετε μόνο καθαρό λάδι.
Μουσκέψτε τις βιταμίνες για 1-2 λεπτά σε νερό ώστε να μπορέσετε να τις τρυπήσετε εύκολα με ένα αιχμηρό αντικείμενο και προσθέστε τις μέσα στο λάδι ανακινώντας καλά.
Χρησιμοποιήστε την ποσότητα που θέλετε, τοποθετώντας την σε ένα σκούρο βαζάκι - μπουκαλάκι και το υπόλοιπο φυλάξτε το στο ψυγείο.
Μη ξεχνάτε να ανακινείτε καλά πριν κάθε χρήση.
Συμβουλή
Όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πεντακάθαρα και αν είναι δυνατόν να τα έχετε αποστειρώσει, ρίχνοντάς τους βραστό νερό και μετά λίγο καθαρό οινόπνευμα.
Πηγή: epilektoinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.