Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Απολαύστε ένα οικογενειακό πικ νικ στη σκιά των Ανακτόρων



Ένα από τα πιο όμορφα δάση της Αττικής μάς περιμένει να το ανακαλύψουμε, να το περπατήσουμε, να παίξουμε και να αθληθούμε, περνώντας μια πανέμορφη μέρα στην αγκαλιά της Πάρνηθας.
Τα βασιλικά ανάκτορα του Τατοϊου στέκουν σήμερα μάλλον παρηκμασμένα. Αν και οι προσπάθειες συντήρησης έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, παρ’ όλα αυτά προχωράνε με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς λόγω και αντιστοίχως χαμηλών κονδυλίων. Παρ’ όλα αυτά, η πατίνα του χρόνου ομορφαίνει τα 40 κτίρια, απομεινάρια άλλων εποχών, που απλώνονται σε μια τεράστια έκταση, ιδανική για την αναψυχή των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Ένα υπέροχο δάσος
Ο Δανός δασολόγος Λουδοβίκος Μύντερ, που εργάστηκε στο κτήμα από το 1873 μέχρι το 1892, ανέδειξε την τοπική χλωρίδα. Δίνοντας έκτοτε τη φυσιογνωμία του κτήματος. Πανύψηλα δέντρα, μεγάλες ξέφωτες εκτάσεις, ό,τι πρέπει για παιχνίδι, πάγκοι και παγκάκια για το πικ νικ, λόφοι και ρεματιές, αλλά και το ανάκτορο με τα υποστατικά δίνουν την εντύπωση ό,τι μόλις βρεθήκατε σε ένα μικρό χωριό. Πραγματικά η βόλτα εδώ έχει να προσφέρει αληθινή αναψυχή.
Έλατα και πεύκα, πλατάνια, οξιές, κυπαρίσσια, δρυς, λιβανέζικοι κέδροι, περιτριγυρισμένοι από κουμαριές, χαρουπιές, πικροδάφνες και άλλα θαμνώδη προσφέρουν κατά τόπους βλάστηση οργιώδη. Και αν πετύχετε τη μέρα, θα δείτε ελάφια, ασβούς, λαγούς, πέρδικες και άλλα πολλά.
Εσείς ξεκινήστε νωρίς το πρωί και ανηφορίστε από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στη Βαρυμπόμπη. Από εκεί θα σας κατευθύνουν οι πινακίδες στα κτήματα (λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Βαρυμπόμπης). Πάρτε μαζί σας ποδήλατα, καθώς ο χώρος προσφέρεται, μπάλες, και εννοείται φορέστε όλοι αθλητικά παπούτσια. Είναι τόσο όμορφα εδώ που θα μπείτε στον πειρασμό να τρέξετε λιγάκι μαζί με τα παιδιά. Και όταν έρθει η ώρα του μεσημεριού, στρώστε τραπεζομάντιλο κατά γης ή πάνω σε κάποιο πάγκο που θα βρείτε και απολαύστε το πιο όμορφο γεύμα κάτω από τη σκιά πανύψηλων δέντρων.
Για την ιστορία
Οι δρόμοι περιπάτου θα σας κάνουν εντύπωση. Μπορείς να περπατάς για ώρες ανάμεσα σε περισσότερο ή λιγότερο επικλινή μονοπάτια χωρίς να κουράζεσαι, με την αίσθηση ότι ανακαλύπτεις διαρκώς κάτι καινούργιο. Και αυτό οφείλεται στον πρώτο διευθυντή του ανακτόρου Μύντερ, ο οποίος κατασκεύασε έργα αντιστήριξης, πέτρινα γεφύρια, έκανε επιχωματώσεις όπου χρειάστηκε και έφτιαξε ξερολιθιές για να κρατήσει τα εδάφη.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, που έχει ερευνήσει την ιστορία του κτήματος και έχει εκδώσει ένα δίτομο έργο με τίτλο «Το χρονικό του Τατοΐου», πρόκειται για το μοναδικό εν λειτουργία οδικό δίκτυο που έχει σωθεί αυτούσιο από τον 19ο αιώνα! Ένα ανοιχτό μουσείο οδοποιίας και περιπάτου.
Από το Τατόι πέρασαν η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Σίσσυ, ο Κάιζερ, ο Τσάρος Νικόλαος Β” της Ρωσίας, οι βασιλείς της Αγγλίας Εδουάρδος Ζ” και Αλεξάνδρα, η σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρώτος ανασκαφέας της αρχαίας Ολυμπίας Ερνέστος Κούρτιος, ο δανός μουσουργός Καρλ Νίλσεν, οι έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί μηδέ εξαιρουμένου του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Κι επειδή «η ιστορία του κτήματος είναι ιστορία των ανθρώπων και της γης» όπως λέει ο Κ. Σταματόπουλος ας δούμε γιατί επελέγη το Τατόι για θερινή κατοικία του 25χρονου Γεωργίου, της 19χρονης Όλγας και των τριών παιδιών τους, ενώ ήταν υποψήφιες κι άλλες περιοχές: Ήταν κοντά στην Αθήνα, ήταν περιοχή δροσερή, με πυκνή βλάστηση συγκριτικά με την υπόλοιπη Αττική και είχε θαυμάσια θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Σαρωνικό. Στην αρχαιότητα ήταν τόπος στρατηγικής σημασίας. Στην ακρόπολη του Τατοΐου οχυρώθηκαν οι Λακεδαιμόνιοι στην τελευταία φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου που είχαν αποκλείσει τους Αθηναίους. Μέσα στη βλάστηση διακρίνονται και σήμερα τα ερείπια του οχυρού των Λακεδαιμονίων στο Κατσιμίδι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν φύγετε μαζέψτε όλα τα… αποτυπώματά σας. Μην αφήσετε τρόφιμα και σκουπίδια. Ας προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον για να είναι πάντα εκεί και να μας προσφέρει απλόχερα την ίδια τη ζωή.


twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.