Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ACAI BERRY: ένα φρούτο "Yπερτροφή"




                     
Κατά καιρούς ανακαλύπτονται νέες ιδιότητες φυσικών προϊόντων που ήταν, για πολλούς από εμάς, μέχρι σήμερα άγνωστες.Το ίδιο συμβαίνει και με το acai berry. Πρόκειται για ένα φρούτο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που μας παρέχει η φύση. 

Το ACAI BERRY είναι ένα μούρο σε χρώμα σκούρο μωβ, το οποίο προέρχεται από ένα είδος φοίνικα του Αμαζονίου και ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της Βραζιλίας.Όσο πιο σκούρο είναι το μούρο τόσο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται σε χυμούς, ποτά, τρόφιμα καθώς και σε καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.Εκτός από το ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους.

Ένα φρούτο με υψηλή θρεπτική αξία

Φοίνικες Acai στη Βραζιλία.
Όσον αφορά τα συστατικά του, το acai περιέχει υψηλά επίπεδα σιδηρού, ασβέστιο, υδατάνθρακες και αμινοξέα (αργινίνη, ασπαρτικό οξύ κ.α) τα οποία είναι απαραίτητα για τις κυτταρικές λειτουργίες και την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Πολύ υψηλή δε, είναι η συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ενδεικτικά η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά είναι διπλάσια από το κοινό βατόμουρο και δεκαπλάσια από το  κόκκινο σταφύλι. Επιπλέον, περιέχει  Ω3 (EPA, DHA, α-λινολενικό οξύ) και Ω6 (λινονεικό, γ-λινολενικό, αραχιδονικό οξύ)λιπαρά οξέα τα οποία προάγουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδυναμώνουν τα νευρικά κύτταρα. Διαθέτει περισσότερη πρωτεΐνη ανά γραμμάριο από ένα αβγό και αποτελεί πολύ θρεπτική τροφή χάρη στα αμινοξέα που διαθέτει και στα ιχνοστοιχεία που είναι σημαντικά για τον  μυϊκό ιστό. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο.Τέλος, το acai berry περιέχει βιταμίνες Α, Ε, και C. 

Acai berry και απώλεια βάρους

 Για να ξεχωρίσουμε το μύθο από την πραγματικότητα το acai δεν είναι ένα φρούτο που "αδυνατίζει" αλλά μία τροφή που συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία αδυνατίσματος.Αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος καθώς μειώνει  την ποσότητα σακχάρου που αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους στο σώμα.Επιπλέον τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα διεγείρουν το μεταβολισμό και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλουν στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα και στη μείωση της όρεξης. Είναι γνωστό, ότι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού και η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι τα δύο πιο σημαντικά βήματα στη διαδικασία αδυνατίσματος.
 
Πού θα βρούμε το acai και σε ποιές μορφές;

Δεν είναι εύκολο να βρούμε φρέσκους καρπούς acai berry καθώς οι θρεπτικές του ουσίες χάνονται λίγες μονό ώρες αφού κοπεί ο καρπός. Ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα φυσικών-βιολογικών προϊόντων διαθέτουν το acai σε χυμό και σε αποξηραμένους καρπούς. Στα φαρμακεία δε, θα βρείτε μια ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με κύριο συστατικό το acai berry. Σε  κάθε περίπτωση διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των παραπάνω προϊόντων για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μούρο.Είτε πρόκειται για χυμό είτε για συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει στον πίνακα συστατικών να υπάρχουν Ω3 και  Ω6 λιπαρά οξέα. 



Συνοψίζοντας, το acai berry είναι ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο έχει καρδιοπροστατευτική δράση, θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από τις ελεύθερες ρίζες, χαρίζει ενέργεια και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ένα φρούτο που διαθέτει τα παραπάνω οφέλη για τον οργανισμό και παράλληλα μας βοηθάει να ρυθμίσουμε το βάρος μας και να αυξήσουμε το χρόνο ζωής των κυττάρων μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως "υπερτροφή".
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.