Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κανέλλα: σύμμαχος υγείας και ομορφιάς


Σίγουρα πολλές από εσάς χρησιμοποιείτε την κανέλλα στην μαγειρική σας για το ωραίο άρωμά της και την πικάντικη γεύση. Οι ιδιότητες της γλυκιάς κανέλλας όμως δεν περιορίζονται μόνο στην αρωματική και την γευστική της χρήση αλλά βοηθούν και στην μείωση του σακχάρου. Παράλληλα, μειώνει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. 
Για αυτό όσοι πάσχουν από διαβήτη, πρέπει να φροντίζουν η διατροφή τους να περιέχει κανέλλα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμα και ένα γραμμάριο κανέλλας μειώνει κατά 20% τον διαkanellaβήτη. Παράλληλα, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι όταν καταφέρνουμε να μειώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, αυτό μας βοηθά στον «πόλεμο» εναντίον των ρυτίδων. Έτσι, επιτυγχάνουμε ένα όμορφο πρόσωπο και σώμα χωρίς τα ανεπιθύμητα σημάδια του χρόνου.
 
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο η εισπνοή του ξεχωριστού αυτού μπαχαρικού χαρίζει ευεξία στον οργανισμό μας, ενώ επιδρά θετικά και στις λειτουργίες του εγκεφάλου όπως την μνήμη και την όραση. Για αυτό εντάξτε την κανέλλα στην διατροφή σας, ακόμα και εσείς που δεν πάσχετε από κάποια μορφή διαβήτη. Εάν δεν σας αρέσει στο φαγητό, δοκιμάστε το σαν αφέψημα. Αντί για τσάι, βράστε μπαστουνάκια από κανέλλα μαζί με φρέσκο τζίντζερ. Είναι ό,τι πρέπει ειδικά αν είστε άρρωστη. Επίσης, μπορείτε να πιείτε κανέλλα με μέλι και λεμόνι. Η γεύση του είναι ευχάριστη και θα σας χαρίσει δύναμη και τόνωση για όλη την ημέρα.

Κανέλα 

Μειώνει το σάκχαρο 
Νέες μελέτες δείχνουν ότι μία κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Το μπαχαρικό στηρίζει τη δράση του στην υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη MHCP, μια ουσία που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. 

Ρίχνει τη χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει το έλαιο cinnamaldehyde, το οποίο -όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες- εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προφυλάγοντας τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα.  

Τρόπος χρήσης: Κυρίως ως μυρωδικό σε φαγητά και γλυκά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή αφεψήματος. Επιπλέον, στην αγορά διατίθεται και σε μορφή αιθέριου ελαίου. 

Τι να προσέξετε: Αν πάσχετε από διαβήτη, μην το παρακάνετε. Η υπερκατανάλωση κανέλας ή προϊόντων που την περιέχουν μπορεί να επηρεάσει τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας.  

Ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλλας προέρχονται από τον φλοιό της και τα φύλλα της, από τα μέρη δηλαδή που εκχυλίζουμε το αιθέριο έλαιο. Η εισπνοή του αιθέριου ελαίου χαρίζει ευεξία στον οργανισμό και καταπολεμά την κατάθλιψη. Η κανέλλα επίσης είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς, γιατί ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Περιέχει ένα ενεργό συστατικό, την πολυφαινόλη MHCP, που μιμείται την ινσουλίνη. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμα και ένα γραμμάριο κανέλλας μειώνει κατά 20% τον διαβήτη. Επίσης για αυτούς που έχουν αυξημένη χοληστερίνη, γιατί μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η κανέλλα έχει αφροδισιακές ιδιότητες..

Χρήση

Η χρήση της κανέλλας στην ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική είναι γνωστή. Ιδιαίτερα στους λαούς της Ανατολής είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι μπορούμε να βράσουμε την κανέλλα και να κάνουμε εισπνοές για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Επίσης αν πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα το ζεστό μας ρόφημα ή το κρασί μας, έχουμε πολύ χαλαρωτικά και καταπραυντικά αποτελέσματα. Επίσης χρησιμοποιείται και ως φυσικό συντηρητικό, καθώς αν την βάλουμε στα τρόφιμα αυξάνει την διάρκεια ζωής τους.
Η κανέλα πίνεται και σαν ρόφημα. Κανελόνερο με λεμόνι και μέλι είναι άψογος συνδυασμός και μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε όμορφα. Έτσι φτιάχνεται και ένα διάσημο ποτό του Αιγαίου, η κανελάδα: Με ζάχαρη/μέλι, κανέλα και γαρίφαλα φτιάχνεται ένα παχύρρευστο σιρόπι που αραιώνεται και πίνεται με νερό και παγάκια ή ζεστό σαν λικέρ. Δυναμωτικό και άκρως αφροδισιακό! Επίσης σε συνδυασμό με φρέσκο τζίντζερ, η κατανάλωση κανέλας λειτουργεί προληπτικά κατά των ιώσεων, γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Πόνοι περιόδου, Δυσπεψία, Κρυολόγημα,Πονοκέφαλος:  Βράστε για 20 λεπτά περίπου 1 ξυλαράκι κανέλας με 1 κουταλιά του γλυκού μέλι και νερό (η ποσότητα του νερού να μην ξεπερνάει τη μία κούπα).
Πονόδοντος: Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει.

*****************************************************************************************************************************************************


 

Μύρισε κανέλα και γαρίφαλο!


Το άρωμα και η γεύση τους μας φέρνουν στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Η κανέλα -«γλυκιά και πικρή, όπως όλες οι γυναίκες»- και το γαρίφαλο -το μοσχοκάρφι, επειδή μοιάζει με μικρό καρφί- είναι από τα μπαχαρικά που πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις συνταγές. Συνήθως τα συναντάμε μαζί σε φαγητά, γλυκά, ακόμα και ποτά, και καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες. 

Κανέλα, με δύο πρόσωπα Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και προέρχεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες. Μπορεί οι περισσότεροι να τη βάζουμε για άρωμα στον cappuccino μας, ωστόσο οι χρήσεις της δεν περιορίζονται εκεί. Ιδιαίτερα στις χώρες όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιείται συχνά ο φλοιός της (σε ξυλάκια ή σκόνη) ως μπαχαρικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα, θα μας αφήσει μια πικράδα στο στόμα. 
Με τι ταιριάζει: Η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμα και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού. Δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι. 

Γαρίφαλο, το δυνατό Συνήθως το συναντάμε σε ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, ενώ είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. 
Με τι ταιριάζει: Μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, στα καπνιστά και στο ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως στο χοιρινό, στις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και στις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρκετά συχνά το βλέπουμε καρφωμένο σε κρεμμύδια, για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει το ρύζι και το τσάι. 

Box 
Άλλο κανέλα, άλλο κάσσια Συχνά η κανέλα συγχέεται με την κάσσια, ένα φυτό που συγγενεύει με την κανέλα και προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Η γεύση της είναι πιο δυνατή και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα δύο μπαχαρικά όταν είναι σε μορφή σκόνης. Ωστόσο, τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα ξυλάκια κανέλας, επειδή είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις. 

Συνδυάστε τα! 
Τα κανελογαρίφαλα είναι κλασικός συνδυασμός που συνοδεύει συχνά τα κοκκινιστά, τον κιμά, τα πιάτα με κρέας και κοτόπουλο και τα σιροπιαστά γλυκά. Στις περισσότερες συνταγές, τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι, αλλά επειδή και τα δύο έχουν έντονη γεύση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα. 

Στην υγειά σας! Όπως και όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, έτσι και η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιεί ο άνθρωπος εδώ και αιώνες. 
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. O αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση. Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. 
Το γαρίφαλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. 

πηγή: vita.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.