Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μαϊντανός: Δεν είναι τυχαίο που πάει με όλα!


 

Η έκφραση «είναι μαϊντανός», χρησιμοποιείται συχνά όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον που είναι πανταχού παρών! Το μυρωδικό μαϊντανός δεν επιλέχθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο σχήμα λόγου, αφού ταιριάζει γευστικά σχεδόν με όλα τα φαγητά, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος και βιοχημικός, Ματίνα Πουλλή – Βυρίνη.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω κάποια από τα χαρακτηριστικά του. O μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό. Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Η βλάστηση του είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να φυτρώσει ακόμα και σε γλάστρες ώστε κάθε νοικοκυρά να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτόν.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις, ενώ οι Ρωμαίοι μονομάχοι των συμπεριλάμβαναν πάντα στους χυμούς τους ως δυναμωτικό.

Θρεπτική αξία

Θρεπτικά ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α , Β και C. Θα βρούμε τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C στο μαϊντανό απ' ότι στο πορτοκάλι. Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Η αυξημένη περιεκτικότητα σου σε βιταμίνη C ενισχύει επιπλέον την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές. Άτομα με αναιμία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα με την προσθήκη άφθονου μαϊντανού σε φαγητά και σαλάτες.

Ο μαϊντανός παρουσιάζει διουρητική δράση χάρη στο κάλιο που περιέχει με όφελος στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη ενώ μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των πρησμένων άκρων λόγω κατακράτησης υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Ανασκόπηση βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο «World Journal of Urology» επιβεβαιώνει τα οφέλη του μαϊντανού στη λειτουργία του ουροποιητικού.

Ο μαϊντανός βοηθάει στην πέψη χάρη στο αιθέριο έλαιο myristicin το οποίο περιέχει. Ένα άλλο έλαιο που ονομάζεται apiole ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και προσδίδει στο μαϊντανό εμμηναγωγό δράση. Γι αυτό το λόγο ή κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε συνίσταται.

Μαγειρική - Συντήρηση

Στη μαγειρική ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως, λόγω της γεύσης του αλλά και του χρώματος του. Ενισχύει τη γεύση άλλων τροφίμων και βοτάνων. Το καλύτερο άρωμα επιτυγχάνεται αν προστεθεί λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Οι σύγχρονοι σεφ τον χρησιμοποιούν σε πολλά πιάτα τους ωμό για να δώσουν άρωμα και χρώμα. Κάποια ποικιλία μαϊντανού σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με του σέλινου και τρώγεται βραστή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Όπως όλα τα μυρωδικά, καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκα και να μη μαγειρεύονται πολύ ώστε να διατηρούν τις ιδιότητες τους. Για να διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το φρέσκο μαϊντανό, μπορούμε να τον τυλίξουμε στεγνό μέσα σε χαρτί κουζίνας ή να τον βάλουμε σε ένα ποτηράκι νερό μέσα στο ψυγείο. Στο εμπόριο θα βρούμε εύκολα και αποξηραμένο μαϊντανό για να τον χρησιμοποιήσουμε σε αφεψήματα ή στο φαγητό όταν δεν υπάρχει φρέσκος. Η βιταμίνη C καταστρέφεται με τη διαδικασία της ξήρανσης, όμως τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν καθιστώντας το μαϊντανό πολύτιμο και σε αυτή του τη μορφή.

Πηγή: diatrofi.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.