Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα του μωρού;


Πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα του μωρού;

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού σας

Τα περισσότερα μωρά ακολουθούν ένα αναμενόμενο πρόγραμμα όσον αφορά το φαγητό και τον ύπνο ή προσαρμόζονται εύκολα στο πρόγραμμα που θέτουν οι γονείς τους. Αυτό που διαφέρει είναι το κατά πόσο συνεπή είναι στο πρόγραμμα που ακολουθούν, πράγμα που εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε μωρού.
Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός μωρού να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα πρόωρα ή λιποβαρή μωρά και τα μωρά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα οποία χρειάζεται να κοιμούνται μικρότερες περιόδους και να θηλάζουν συχνότερα. Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει το μικρό σας να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα; Δείτε παρακάτω τους κυριότερους παράγοντες.
Αλλαγή της ώρας
Αν πρόκειται για την αλλαγή χειμερινής/θερινής ώρας το μωρό σας θα μπορεί να προσαρμοστεί πολύ σύντομα. Αν πρόκειται, ωστόσο, να ταξιδέψετε σε μέρος με μεγάλη διαφορά στην ώρα υπάρχουν πιθανότητες να επηρεαστεί το πρόγραμμα του μωρού σας. Μια εβδομάδα πριν το ταξίδι σας φροντίστε να το βάζετε για ύπνο 10 με 15 λεπτά νωρίτερα ή αργότερα (εξαρτάται από το πού θα ταξιδέψετε). Στην επιστροφή ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και έχετε υπομονή μέχρι το παιδί σας να προσαρμοστεί.
Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερες χρονικές αλλαγές είναι να του δίνετε στοιχεία για το πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάντε βόλτες και παίξτε μαζί του σε εξωτερικούς χώρους και στη συνέχεια ηρεμήστε στο σπίτι, χαμηλώστε τα φώτα το απόγευμα και προετοιμάστε το για να κοιμηθεί. 
Διακοπές
Κατά τη διάρκεια των διακοπών φροντίστε να ακολουθείτε παρόμοιο πρόγραμμα όσον αφορά στον ύπνο και στο τάϊσμα. Αυτό που θα χρειαστεί να συνηθίσει περισσότερο είναι το ανοίκειο περιβάλλον και το διαφορετικό μέρος στο οποίο θα κοιμάται. Ωστόσο, αν το πρόγραμμα των διακοπών σας περιλαμβάνει πολλές εξορμήσεις με αποτέλεσμα το μωρό σας να κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου, ή να επιστρέφετε αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο, θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί ξανά στο προηγούμενο καθημερινό του πρόγραμμα όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.
Διακοπή του ημερήσιου υπνάκου
Γενικότερα δεν είναι καλή ιδέα να προγραμματίζετε άλλες δραστηριότητες τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε το μωρό σας να κοιμάται. Αν το μωρό σας χάσει μια ή δύο ώρες από τον ύπνο του τότε μην περιμένετε ότι θα απολαύσει την δραστηριότητα που έχετε προγραμματίσει. Αν παραλείψετε, για παράδειγμα, τον πρωινό υπνάκο τότε υπάρχει ο κίνδυνος το μωρό σας να είναι τόσο κουρασμένο ώστε να μην μπορεί εύκολα να κοιμηθεί το απόγευμα ή να κοιμηθεί πολύ αργά και μετά να αργήσει πολύ να κοιμηθεί για βράδυ. Πάντα εξαρτάται από το μωρό σας πώς μπορεί να προσαρμοστεί στις καθημερινές αλλαγές του προγράμματος. Κάποια μωράκια μπορούν πιο εύκολα λόγου χάρη να κοιμούνται την ημέρα διαφορετικές ώρες χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά ο βραδινός ύπνος.
Μάθετε κι αυτό!Το μητρικό γάλα και το γάλα φόρμουλας δεν επηρεάζει την ικανότητα του μωρού σας να προσαρμοστεί σε ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου. Υπάρχει γενικότερα μια διαφωνία σχετικά με το αν το μωρά που πίνουν γάλα φόρμουλας κοιμούνται για μεγαλύτερες περιόδους από τα μωρά που θηλάζουν. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μύθο, ενώ άλλοι ότι το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και άρα «ταξιδεύει» πιο γρήγορα στο πεπτικό σύστημα του μωρού. 

πηγή: happyparenting.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.