Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Tips για την επιλογή δώρου



Δεκέμβριος. Η εποχή των δώρων. Χαρά για εμάς και τους αγαπημένους μας, αλλά και... άγχος, αφού ο προϋπολογισμός μας γίνεται όλο και πιο σφιχτός. Μεταφέρουμε από το shoppingtips.gr ένα πλήρη οδηγό επιλογής, ώστε η επιλογή μας να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη και αποτελεσματική. Σήμερα το 1ο μέρος..


Είναι η εποχή που όλοι ψάχνουμε για δώρα. Πώς μπορούμε να τα επιλέξουμε δώρα πιο εύκολα και πετυχημένα; Διιαβάστε τον οδηγό μας και πάρτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν!

Γενικοί κανόνες

Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι: Το δώρο επιλέγεται ανάλογα με τα γούστα εκείνου για τον οποίο προορίζεται, όχι εκείνου που το αγοράζει. Δηλαδή, δεν αγοράζουμε αυτό που αρέσει σε εμάς, αλλά εκείνο που πιστεύουμε ότι θα αρέσει σε εκείνον για τον οποίο το αγοράζουμε. Αν διαφωνούμε με τα γούστα του αποδέκτη, αυτό δεν είναι λόγος να του δωρίσουμε κάτι που αρέσει σε εμάς αλλά όχι σε αυτόν για να του «δώσουμε μαθήματα γούστου». Αυτό, πέρα από αποτυχημένη επιλογή δώρου, είναι αγενές και προσβλητικό.

Αν πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά τα γούστα του αποδέκτη, μπορούμε:
- Να σκεφτούμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν: ποια είναι τα χόμπι του, πώς έχει διακοσμήσει το σπίτι του, τι ρούχα επιλέγει, απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς…
- Να θυμηθούμε την αντίδρασή του σε παλιότερα δώρα (από εμάς ή άλλους).
- Να ρωτήσουμε κοινούς φίλους ή γνωστούς που τον γνωρίζουν καλύτερα. Δεν είναι ντροπή…
- Να «ψαρέψουμε» διακριτικά τον ίδιο.

Αν δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά τον αποδέκτη του δώρου, καλού – κακού:
- Αποφεύγουμε τα πολύ «ιδιαίτερα» και «επικίνδυνα» δώρα. Π.χ. είναι πολύ ριψοκίνδυνο να αγοράσεις ρούχο για μια κοπέλα που δεν γνωρίζεις ή διακοσμητικό σπιτιού για κάποιον που δεν έχεις δει ποτέ το σπίτι του.
- Προσπαθούμε το δώρο να συνοδεύεται από κάρτα αλλαγής.




Το δώρο δεν είναι μέσο «κηρύγματος» ή «νουθεσίας». Αν πιστεύουμε ότι η φίλη μας χρειάζεται δίαιτα, δεν της αγοράζουμε βιβλίο με συνταγές διαίτης, εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι κι εκείνη συμφωνεί και θα ήθελε ένα τέτοιο δώρο από εμάς. Αν προσπαθούμε να πείσουμε το φίλο μας να κόψει το κάπνισμα, αλλά εκείνος αρνείται, δεν του αγοράζουμε ένα από τα τασάκια που βγάζουν φωνές «το κάπνισμα σκοτώνει». Το δώρο πρέπει να δίνει χαρά και ικανοποίηση στον αποδέκτη, όχι άγχος και εκνευρισμό. Πείτε τη γνώμη σας και κάνετε την κριτική σας ελεύθερα στους φίλους σας, αλλά όχι μέσα από τα δώρα που τους προσφέρετε.

Προσοχή να μην προσβάλουμε τον αποδέκτη χωρίς να το θέλουμε. Πώς μπορούμε να προσβάλλουμε; Πολύ εύκολα… Αγοράζοντας στη Μαρία ένα μπλουζάκι extra large, ενώ εκείνη φοράει medium…  Χαρίζοντας στον Κώστα μια κούπα του Θρύλου, ενώ εκείνος είναι Παναθηναϊκός…  Αγοράζοντας στη θεία μας, και δωρίζοντας μπροστά σε όλο το σόι, το βιβλίο «αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την εμμηνόπαυση»…

Οι κάρτες είναι ένας τρόπος να κάνετε το δώρο σας πιο προσωπικό. Μια κάρτα με ευχές που συνοδεύει το δώρο, σίγουρα το κάνει πιο προσωπικό. Αν τη φτιάξετε μόνοι σας, ακόμα καλύτερα. Μη φοβηθείτε να ζωγραφίσετε, δεν έχει σημασία πόσο ωραία θα βγει η ζωγραφιά. Μην γράψετε μέσα κάτι βαρετό, όπως «χρόνια πολλά», αλλά κάποιο μήνυμα πρωτότυπο και μοναδικό, που να ταιριάζει σε εσάς και τον αποδέκτη.

Τα σημειώματα μπορούν να βελτιώσουν ένα δώρο. Ποια σημειώματα; Εκείνα που μπορεί να συνοδεύουν το δώρο, αντί για ευχετήρια κάρτα. Ειδικά αν επιλέξετε το δρόμο του χιούμορ, ένα σημείωμα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Μπορεί να περιέχει «οδηγίες χρήσεως», σχόλια, επεξηγήσεις ή ό,τι άλλο κρίνετε σκόπιμο. Π.χ. ένα σωσίβιο θάλασσας μέσα στο χειμώνα μπορεί να μοιάζει άσχετο, αλλά αν συνοδευτεί από ένα μήνυμα «επειδή μαθαίνω ότι, τώρα τελευταία, σε έχουν πετάξει στα βαθιά» μπορεί να γίνει κατάλληλο για το φίλο μας που ζορίζεται στη νέα δουλειά του… Με αυτή τη λογική, ακόμα και αντικείμενα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν σαν δώρα, μπορούν με το κατάλληλο σημείωμα, να μεταμορφωθούν σε χιουμοριστικά δώρα.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε για να σκεφτούμε, να βρούμε ή να το αγοράσουμε, είναι και αυτός μέρος του δώρου. Και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. δώρα πολύ προσωπικά, με νόημα, σπάνια κλπ) μπορεί να αξίζει πολύ περισσότερο από τα χρήματα που πληρώσαμε.

Οι σημειώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι μια καταπληκτική συνήθεια. ΟΚ, οι περισσότεροι είμαστε πολύ ανοργάνωτοι για κάτι τέτοιο, όμως αξίζει τον κόπο! Κάθε τόσο μαθαίνουμε πληροφορίες χρήσιμες ή μας έρχονται ιδέες, που όμως όταν έρθει η ώρα της επιλογής του δώρου (ίσως και μερικούς μήνες αργότερα) τις έχουμε ξεχάσει. Λοιπόν, απλά παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί και το βάζουμε σε ένα σημείο που το θυμόμαστε. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε μια καλή ιδέα δώρου για κάποιον ή που μαθαίνουμε μια σχετική πληροφορία, τη σημειώνουμε στο χαρτί μαζί με το όνομά του. Όταν έρθει η ώρα να πάρουμε ένα δώρο, απλά συμβουλευόμαστε το χαρτί μας. Αν έχουμε κάποια σημείωση για το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, το πρόβλημά μας έχει ήδη λυθεί. Αν ψάχνοντας στο δωράκι για τον Κώστα, βρείτε κάτι που ταιριάζει στη Μαρία (που όμως γιορτάζει μετά από ένα εξάμηνο), σημειώστε το. Όταν έρθει η ώρα θα νιώσετε ευτυχείς που το κάνατε…

Φτιάξ’το μόνος σου. Είναι φθηνό, αλλά κυρίως προσωπικό και άμεσο. Από την άλλη, θέλει χρόνο και προσπάθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλή ιδέα να φτιάξουμε μόνοι μας το δώρο. Μια ζωγραφιά, ένα κερί, ένα καλάθι με πραγματάκια, ένα γλυκό… Προσοχή, αυτό δεν είναι δώρο για κάθε περίπτωση! Όλα εξαρτώνται από το για ποιον προορίζεται το δώρο και τις συνθήκες. Μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση, η κίνησή μας να ερμηνευτεί σαν κάτι φοβερά συγκινητικό και ζεστό, ή σαν απλή… τσιγκουνιά.

Ψάχνε παντού. Ένα δώρο δεν το βρίσκουμε μόνο σε καταστήματα δώρων. Μπορεί να το βρούμε στα πιο απίθανα σημεία. Αρκεί να μας γίνει συνήθεια να έχουμε τα μάτια ανοιχτά. Και όταν βρίσκουμε κάτι κατάλληλο για κάποιον δικό μας άνθρωπο, ακόμα και αν δεν θα το δωρίσουμε άμεσα, το σημειώνουμε ώστε να το βρούμε εύκολα όταν το χρειαστούμε. Ή ακόμα, το αγοράζουμε και το κρατάμε μέχρι να έρθει η ώρα.

Δώρο δεν είναι μόνο αυτό που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό. Τα καλύτερα δώρα είναι εκείνα που δεν τα περιμένει κανείς, τα «περίεργα» και πρωτότυπα. Ανοίξτε το μυαλό σε «κουλές» ιδέες. Ο,τιδήποτε μπορεί να είναι δώρο, από μαθήματα φωτογραφίας ή οδήγησης καρτ μέχρι μια ξενάγηση σε ένα μουσείο ή πτώση με αλεξίπτωτο. Μοναδικό κριτήριο είναι τα γούστα του αποδέκτη.

Ξεκίνα νωρίς. Συχνά ξεκινάμε να ψάχνουμε το δώρο που χρειαζόμαστε την τελευταία στιγμή. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να βρούμε καλύτερο δώρο, ξοδεύοντας λιγότερα και χωρίς τρέξιμο και άγχος. Επίσης, αν συναντήσουμε ή σκεφτούμε το κατάλληλο δώρο και 1 μήνα νωρίτερα, μπορούμε κάλλιστα να το αγοράσουμε και να το κρατήσουμε μέχρι να έρθει η στιγμή που θα το προσφέρουμε.

Τα μαγαζιά έχουν κλείσει! Μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν λύσεις για όλες τις μέρες και ώρες! Ρίξτε και μια ματιά στον ειδικό οδηγό αγοράς, στην κατηγορία "προσωπικά-δώρα"…

Ποια είναι τα βασικά είδη δώρων

1. Ακριβό
Το να δωρίσουμε κάτι ακριβό (και κατάλληλα επιλεγμένο, βέβαια) είναι μια σχετικά εύκολη λύση. Δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα. Αν έχετε την οικονομική άνεση, γιατί να μην δωρίσετε κάτι πολύτιμο; Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να φέρετε τον αποδέκτη σε δύσκολη θέση. Δεν πρέπει να φανεί ότι κάνετε επίδειξη, ούτε να του δημιουργήσετε την υποχρέωση να σας ανταποδώσει αύριο ένα δώρο αντίστοιχης αξίας. Και, κυρίως, κάτι ακριβό δεν είναι απαραίτητα και κατάλληλο. Αν σκοπεύετε να μπείτε σε έξοδα, τουλάχιστον σιγουρευτείτε ότι κάνετε και τη σωστή επιλογή. Π.χ. ένα κόσμημα, μια ηλεκτρονική συσκευή, ένα ταξίδι. Πάντως, αν η τσέπη σας δεν είναι τεράστια, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν και άλλες λύσεις…

2. Προσωπικό - Ταιριαστό
Δωρίζοντας κάτι που ταιριάζει απόλυτα στον αποδέκτη, τιμούμε τον ίδιο αλλά και τι σχέση μας μαζί του, αφού αποδεικνύουμε ότι τον γνωρίζουμε βαθιά. Για να διαλέξουμε ένα τέτοιο δώρο, πρέπει να ψάξουμε βαθιά στα γούστα και τις επιθυμίες του και να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο. Ένα τέτοιο δώρο, συνήθως, απευθύνεται σε πολύ κοντινούς μας ανθρώπους.

3. Χρήσιμο - Χρηστικό
Μια σχετικά απλή επιλογή. Αν είναι ταυτόχρονα και πρωτότυπο ή προσωπικό, ακόμα καλύτερα. Πάντως, καλό θα ήταν να αποφύγουμε κάτι εντελώς «βαρετό». Π.χ. ένα πάκο κενά CD ίσως να είναι χρήσιμα στο Γιάννη, αλλά μπορεί και να φανούν ένα δώρο απρόσωπο. Από την άλλη, αν έχουν κάποιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον ντηζάιν ή χρώμα, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά.

4. Πρωτότυπο
Κάτι που δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς. Αν είναι ταυτόχρονα και χρήσιμο ή προσωπικό, ακόμα καλύτερα. Π.χ. ένα ξυπνητήρι που το πρωί φωνάζει και πετάει νερό (είναι αρκετά πρωτότυπο;)

5. Το θέλει αλλά δεν το ξέρει
Μια ειδική κατηγορία δώρου, χρήσιμου, προσωπικού και πρωτότυπου μαζί. Είναι το δώρο που ο αποδέκτης δεν είχε σκεφτεί ποτέ, αλλά μόλις το βλέπει λέει «Ναι, αυτό είναι ό,τι πρέπει!». Η επιλογή ενός τέτοιου δώρου είναι συνήθως δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά μπορεί να αποζημιώσει με μεγάλη επιτυχία. Π.χ. μια ξαπλώστρα για το μπαλκόνι ή ένα επαγγελματικό χτυπητήρι φραπέ.

6. Αστείο
Το καλό χιούμορ τις περισσότερες φορές είναι ευπρόσδεκτο. Ακόμα καλύτερα αν το δώρο έχει και μια πρακτική χρησιμότητα. Π.χ. ένα κουβαδάκι για τη θάλασσα ίσως έχει μόνο «χιουμοριστική» αξία, ενώ ένα σετ σατέν μαύρα σεντόνια έχει πλάκα, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί. Προσοχή: Θα πρέπει το δώρο να φανεί αστείο όχι μόνο σε εσάς, αλλά, κυρίως, στον αποδέκτη. Το χιούμορ είναι και λίγο προσωπική υπόθεση και μπορεί εύκολα να ξεφύγει κανείς από τα όρια, ειδικά με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά.

7. Σπάνιο
Αν έχετε πολύ χρόνο για ψάξιμο ή απλά… καλές άκρες, απλά αγοράστε του κάτι σπάνιο που ταιριάζει με τα γούστα του. Δεν είναι ανάγκη να είναι οπωσδήποτε κάτι ακριβό, μπορεί απλά να είναι ένα σπάνιο, limited edition CD, ή το τεύχος που λείπει από τη συλλογή comics του.

8. Χειροποίητο
Είναι φθηνό, αλλά κυρίως προσωπικό και άμεσο. Από την άλλη, θέλει χρόνο και προσπάθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλή ιδέα να φτιάξουμε μόνοι μας το δώρο. Μια ζωγραφιά, ένα κερί, ένα καλάθι με πραγματάκια, ένα γλυκό… Προσοχή, αυτό δεν είναι δώρο για κάθε περίπτωση! Όλα εξαρτώνται από το για ποιον προορίζεται το δώρο και τις συνθήκες. Μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση, η κίνησή μας να ερμηνευτεί σαν κάτι φοβερά συγκινητικό και ζεστό, ή σαν απλή… τσιγκουνιά.

9. Δεν θα το αγόραζε από μόνος του.
Μεγάλη κατηγορία και πολύ ενδιαφέρουσα… Γιατί δεν θα αγόραζε κανείς κάτι;
- Για λόγους οικονομικούς. Γιατί δεν μπορεί να το αγοράσει, ή και γιατί δεν θα έδινε ποτέ αυτό το ποσό, γιατί το θεωρεί πολυτέλεια. Μήπως θέλετε εσείς να του χαρίσετε αυτή την πολυτέλεια; Μπορεί η μοναδική ευκαιρία π.χ. να φάει χαβιάρι (αν πιστεύετε ότι θα το ήθελε, βέβαια), είναι να του το δωρίσετε εσείς (ένα μικρούλι βαζάκι φτάνει).
- Δεν προλαβαίνει ή βαριέται ή δεν ξέρει πώς να το ψάξει, ή απλά δεν μπορεί να το βρει. Εδώ το «δώρο» είναι, ουσιαστικά, περισσότερο το ίδιο το ψάξιμο, παρά η αγορά.
- Δεν το έχει ποτέ σκεφτεί. Σκεφτείτε πριν από αυτόν για αυτόν.
- Δεν ξέρει ότι υπάρχει. Άρα και δεν θα το αναζητήσει. Αν εσείς το ξέρετε, εδώ είμαστε! Π.χ. μπορεί να αγαπά πολύ τον τόπο καταγωγής του, αλλά να μην ξέρει ότι κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από αυτόν τον τόπο.
- Γιατί «ντρέπεται» ή δεν αισθάνεται άνετα με αυτό ή απλά δεν θα ξεκινούσε να το αγοράσει. Μπορεί να είναι ένα… ζευγάρι χειροπέδες, ή ένα… μαστίγιο. Ακόμα και ένα πάκο με περιοδικά comics (που πολλοί από εμάς τα διαβάζουμε με χαρά όταν τα βρίσκουμε, αλλά δεν ξεκινάμε εύκολα να τα αγοράσουμε από το περίπτερο). Προσοχή, όπου πλησιάζουμε στα όρια της «προσβολής» πρέπει να το σκεφτούμε διπλά, δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε, ούτε καν να προκαλέσουμε αμηχανία. Τέτοια δώρα πηγαίνουν μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά και μετά από σκέψη.


Πώς ξεκινάμε να διαλέξουμε ένα δώρο

Πρώτα – πρώτα, θα πρέπει να κάνουμε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό μας:

Τι είδους δώρο θέλουμε;
Προσωπικό; Χιουμοριστικό; Τυπικό; Πρωτότυπο; Χρηστικό;

Θέλουμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα;
Το κάθε δώρο μας μεταφέρει και ένα «μήνυμα». Π.χ. ένα κόκκινο τριαντάφυλλο θα μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμα που θέλουμε σε εκείνη που μας αρέσει. Αντίθετα, για τη θεία Ελπινίκη ίσως ταιριάζει καλύτερα ένα κουτί φοντάν. Αν τα δώσουμε ανάποδα… θα έχουμε πρόβλημα.

Πόσα χρήματα θέλουμε να διαθέσουμε;
Καλό είναι να το έχουμε ξεκαθαρίσει με τον εαυτό μας από την αρχή, για να ξέρουμε τι ψάχνουμε. Μπορούμε να βρούμε δώρο και με λιγότερα χρήματα, αρκεί να το ξέρουμε έγκαιρα.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα / γούστα / ανάγκες του αποδέκτη;
Αν τα γνωρίζουμε ήδη, πρέπει να τα κάνουμε λίγο πιο ξεκάθαρα και να επιλέξουμε κάποια από αυτά, όπου μπορεί να απευθύνεται το δώρο μας. Αν αισθανόμαστε ότι δεν τα γνωρίζουμε αρκετά καλά, ίσως χρειαστούμε λίγο επιπλέον έρευνα (ερωτήσεις σε κοινούς φίλους, ψάρεμα ή απλή παρατήρηση).

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγουμε σε κάποιες υποψήφιες «κατηγορίες» δώρων και κάποιες «γενικές προδιαγραφές». Αρχίζουμε λοιπόν το ψάξιμο για ιδέες. Βρίσκοντας μια ιδέα που, κατ’ αρχήν, μας φαίνεται κατάλληλη, ίσως χρειαστεί λίγη επιπλέον δουλειά:

Μήπως έχει ήδη αυτό που ετοιμαζόμαστε να του πάρουμε;
Ρωτάμε φίλους, ψαρεύουμε τον ίδιο, παρατηρούμε.

Αν δεν το έχει, μήπως έχει κάποιο λόγο που δεν το έχει;
Μήπως π.χ. σκεφτόμαστε να του πάρουμε μια γλάστρα για το μπαλκόνι του, αλλά δεν έχει ήδη γλάστρες επειδή είναι αλλεργικός στα φυτά;

Αν έχουμε αμφιβολίες ότι κάτι που βρήκαμε και μας αρέσει, είναι πράγματι κατάλληλο…
Μπορούμε να το σκεφτούμε, να ζητήσουμε γνώμες, να ψαρέψουμε. Το καλύτερο δώρο δεν είναι πάντα το προφανές. Κάτι που μοιάζει στην αρχή «μέτριο», μπορεί να αποδειχτεί τελικά «τέλειο».

Μήπως τίθεται κάποιο θέμα «συμβατότητας» που πρέπει να λάβουμε υπόψιν; Π.χ. αν σκεφτόμαστε να του πάρουμε ένα ακουστικό BlueTooth για το κινητό του, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το μοντέλο που διαλέξαμε συνεργάζεται σωστά με τη συσκευή του.

Ακριβείς προδιαγραφές! Π.χ. αν ετοιμαζόμαστε να δωρίσουμε ένα ρούχο, πρέπει να σιγουρευτούμε για το σωστό μέγεθος. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα λάθη είναι τραγικά επικίνδυνα!


Πότε κάνουμε ένα δώρο

Η παράδοση λέει στα γενέθλια, την ονομαστική γιορτή, σε επετείους, ίσως τα Χριστούγεννα – πρωτοχρονιά κλπ. Εμείς λέμε: κάνουμε δώρα στις συνηθισμένες περιστάσεις που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και σε κάθε ευκαιρία!

Το δώρο δίνει χαρά. Όχι μόνο σε αυτόν που το δέχεται, αλλά και σε αυτόν που το προσφέρει! Ζεσταίνει τις σχέσεις μας, τις ανανεώνει, μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε…

Δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο ή ακριβό. Συχνά, έχει μεγαλύτερη σημασία η κίνηση, παρά το ίδιο το είδος που δωρίζουμε.

Μπορούμε να βρούμε άπειρες αφορμές για να κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας. Π.χ. Την 1η Ιουνίου, μπορούμε να προσφέρουμε μια πετσέτα θαλάσσης, αφού ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι. Το Πάσχα μπορούμε να δωρίσουμε ένα καλάθι με αυγά, ή ένα… ηλεκτρικό μοτέρ σούβλας.
Υπάρχει η ημέρα της μητέρας, του πατέρα, της υγείας, του περιβάλλοντος και δεκάδες άλλες τέτοιες. Αν βάλουμε και λίγο χιούμορ, μπορούμε να σκαρφιστούμε καταπληκτικά δώρα. Αλλά και κάθε γεγονός μπορεί να είναι η κατάλληλη αφορμή. Η νέα δουλειά που έπιασε ο Κώστας (μάλλον, θα χαρεί πολύ αν του στείλουμε λίγα γλυκά ή λουλούδια μαζί με ευχές στο νέο γραφείο του), η αποφοίτηση της Ειρήνης, το παιδάκι που απέκτησαν ο Αργύρης και η Λίνα, το καινούριο σπίτι ή αυτοκίνητο, η προαγωγή…

Ας πάμε και ακόμα πιο πέρα… Τα πιο ωραία δώρα είναι εκείνα που δεν περιμένουμε, γιατί απλά… δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο! Τα δώρα που κάποιος μας φέρνει, όχι επειδή έπρεπε ή επειδή σήμερα είναι κάποια ιδιαίτερη μέρα, αλλά επειδή έτσι του ήρθε! Και μάλιστα, μια τακτική που ακολουθούν κάποιοι, είναι να κάνουν ένα μικρό – συμβολικό δώρο σε γενέθλια και γιορτές, και πολύτιμα δώρα σε ανύποπτες στιγμές.

Κάνετε δώρα καθημερινά. Δεν χρειάζεται να είναι αξίας, αρκεί η κίνηση. Γυρνώντας στο σπίτι, φέρτε ένα λουλούδι στην καλή σας. Όχι για συγκεκριμένο λόγο, έτσι, απλά… Κεράστε λίγα γλυκά. Συναντώντας ένα φίλο, πάρτε μαζί το αγαπημένο του παγωτό. Προσφέρετε τα πάντα: Τσίχλες, ένα γλυφιτζούρι, ένα περιοδικό, ο,τιδήποτε. Αν διαλέξετε το σωστό είδος για τον κατάλληλο άνθρωπο και στην κατάλληλη στιγμή, θα έχετε πετύχει το στόχο: χαρά και για τους δύο…

Κάποιες φορές, δεν χρειάζεται καν να αγοράσουμε το δώρο. Μπορεί δώρο να είναι η ίδια η κίνησή μας…  Φτιάξτε πρωινό για την καλή / τον καλό σας πριν ξυπνήσει και πηγαίνετέ το στο κρεβάτι. Αφήστε στο κομοδίνο ένα λουλουδάκι ή ένα σοκολατάκι. Αφήστε ένα σημείωμα με γλυκό περιεχόμενο στο κρεβάτι, στο ψυγείο, δίπλα στα κλειδιά του/της, στον καθρέφτη, όπου να ’ναι. Εδώ το μήνυμα είναι «σε σκέφτομαι», δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί για τον άλλο να είναι εκείνη τη στιγμή πραγματικά πολύτιμο…


(Από το shoppingtips.gr)
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.