Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τι θέλει να "πει" το μωρό σας;


 Τα μωρά μαθαίνουν να καταλαβαίνουν τους γονείς τους πολύ γρήγορα Από τον τόνο της φωνής τους και από το ρυθμό που μιλάνε το μωρό καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται. Εντυπωσιακό επίσης είναι το πόσο γρήγορα μαθαίνει η μητέρα να «γνωρίζει» το μωρό της.

symperifora_morouΤης Χαράς Μπαρούτα, μαίας, μέλους Δ. Σ. ΣΕΜΜΑ
Όπως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί, έτσι είναι και τα μωρά. Υπάρχει όμως μια ποικιλία από συμπεριφορές που είναι κοινές για όλα τα μωρά.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι:
• Το φτάρνισμα, που τους βοηθά να κρατήσουν τη μύτη τους καθαρή από σκόνη και βλέννη
• Το τρέμουλο του πηγουνιού, γεγονός που οφείλεται στο ανώριμο νευρικό σύστημα των νεογέννητων
Ακανόνιστη αναπνοή ή με μικρές παύσεις μεταξύ των αναπνοών. Αν το μωρό έχει φάει , είναι ξεκούραστο και έχει καλό χρώμα, τότε αυτή είναι η φυσιολογική αναπνοή του
• Μικροί θόρυβοι από το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να τρομάζουν τους γονείς και να τους αφήνουν άυπνους αλλά είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά.
Σημαντικό για τη μητέρα είναι να μην τηρεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τις ώρες της ημέρας. Τα μωρά έχουν το δικό τους εσωτερικό «ρολόι» σύμφωνα με το οποίο κοιμούνται , ξυπνάνε και τρώνε. Αφήστε το μωρό να επιλέξει τον προσωπικό του ρυθμό.
Τι σημαίνει το κλάμα του μωρού
Το κλάμα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αποτελεί μια μορφή « ομιλίας »ή επικοινωνίας του μωρού με την μητέρα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης των αναγκών του και των επιθυμιών του. Γνωρίζοντας λοιπόν μια μητέρα μερικές από αυτές τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το κλάμα του μωρού μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το μωρό τους.
Οι αιτίες που το προκαλούν
• πείνα: Η πιο συχνή αιτία του κλάματος στα νεογέννητα είναι η πείνα. Τα περισσότερα μωρά θέλουν και χρειάζονται 8-12 γεύματα το 24 ωρο. Το κλάμα λοιπόν αποτελεί το τελευταίο σημάδι της πείνας, θα πρέπει λοιπόν η μητέρα να είναι προσεκτική για τέτοια σημάδια.
• Δεν αισθάνεται καλά: H δυσφορία είναι μια άλλη αιτία που τα μωρά κλαίνε. Αυτό μπορεί να προκληθεί είτε από αέρια του εντέρου ,είτε από δυσπεψία.
• Ανάγκη για αλλαγή πάνας: Πολύ συχνά τα μωρά κλαίνε όταν είναι λερωμένα και χρειάζονται αλλαγή πάνας. Τα μωρά δεν πρέπει να μένουν για πολύ λερωμένα διότι το δέρμα τους είναι τόσο λεπτό που μπορεί εύκολα να παρουσιάσει ερυθρότητα
• Αισθάνεται ζέστη ή κρύο: Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να τηρείται από τη μητέρα είναι να ντύνει το μωρό της ανάλογα με την εποχή, όπως περίπου θα θελε να είναι ντυμένη η ίδια.
• πλήξη: Πολλές φορές τα μωρά κλαίνε γιατί απλώς χρειάζονται αλλαγή θέσης. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η ευκαιρία να δουν ή να αισθανθούν κάτι άλλο.
• Ανάγκη για αγκαλιά: Πιθανό να θέλει και να χρειάζεται να είναι κοντά με τη μητέρα ή να ακούσει τον καρδιακό της ρυθμό.

πηγή: familylife.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.