Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου για να σου... φτάνει!



Λίγο πρόγραμμα και όλα θα γίνουν σωστά στη ζωή σου

Πώς γίνεται και οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές; Δες πώς μπορείς να κερδίσεις χρόνο με τη σωστή οργάνωση…  

1 Εντόπισε πού το… χάνεις
Το πρώτο βήμα για τη σωστή οργάνωση του χρόνου σου είναι να βρεις τα ακριβή σημεία που τον σπαταλάς.Ξεκίνα καταγράφοντας με πλήρη λεπτομέρεια κάθε σου κίνηση επί μία εβδομάδα και εντόπισε τα σημεία που μπορείς να επαναπροσδιορίσεις.
Για παράδειγμα, αν δεις ότι ξοδεύεις πολύ χρόνο ψάχνοντας την τσάντα σου το πρωί, φρόντισε από εδώ και πέρα να τη βάζεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στην πόρτα και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη.

2 Καθιέρωσε συγκεκριμένη στρατηγική
Η στρατηγική είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη διαχείριση χρόνου. Αντί να γράφεις ατελείωτες λίστες κάθε μέρα,φτιάξε ένα ευρύτερο πλάνο -εβδομαδιαίο ή γιατί όχι και μηνιαίο αν σου βγαίνει- που να περιλαμβάνει έστω και ένα μικρό διάλειμμα για σένα αλλά και βοήθεια από άλλους.
Βάλε στο… παιχνίδι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γιατί αλλιώς θα τρελαθείς. Σπάσε τις μεγάλες δουλειές σε μικρότερες –πχ ξεσκόνισε ένα δωμάτιο κάθε μέρα, ή ανέθεσε… μερικά- και θα δεις μεγάλη διαφορά.

3 Βάλε προτεραιότητες
Πάντα υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που "πρέπει" να κάνεις αλλά και άλλα τόσα που θα ήθελες να κάνεις. Αν τα βάλεις όλα μαζί στην ίδια λίστα, τότε είσαι χαμένη από χέρι.
Άρα… βασική προϋπόθεση είναι η αξιολόγηση όλων αυτών και η κατανομή τους σε ανάλογες μέρες και ώρες –ακόμη και του μήνα.

4 Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Ό,τι και να κάνεις, να θυμάσαι πως όσο και να προσπαθήσεις, όλα δεν θα τα καταφέρεις. Οπότε, φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την αποτυχία. Βάλε ένα όριο, πχ 10 πραγμάτων που πρέπει να φέρεις εις πέρας σε μια μέρα και προχώρα αναλόγως.

5 Αξιολόγησε το πρόγραμμά σου
Επειδή πήρες μια απόφαση δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν μπορείς να την αλλάξεις κιόλας. Φτιάξε το πρόγραμμά σου, άστο να τρέξει λίγο καιρό και δες αν σου έχει ταιριάξει όπως το φανταζόσουν. Και φυσικά κάνε τις απαραίτητες αλλαγές όπου χρειάζεται.

Και για τα πρακτικά της υπόθεσης να σημειώσουμε πως ακόμη και αν έχεις αντισταθεί όλα αυτά τα χρόνια, βλέπεις πια ότι μια ατζέντα, ένα ημερολόγιο, ένα οργκανάιζερ σου είναι απαραίτητο πια. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και ξεκίνα τη χρονιά που ξεκινά "έτοιμη για όλα".

WomenOnly.gr,   


twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.