Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μανιτάρι με μανιτάρι έχει διαφορά!



Μανιτάρι με μανιτάρι έχει διαφορά!

Τι διαφορές έχουν οι πιο γνωστές ποικιλίες μανιταριών και σε ποιές συνταγές ταιριάζουν καλύτερα;  





Αν γνώριζες μόνο τα πλευρώτους, τα πορτομπέλο και την τρούφα μάλλον ξέρεις ελάχιστα για τα μανιτάρια. Σου παρουσιάζουμε μια ποικιλία από τα πιο γνωστά βρώσιμα μανιτάρια και τον ιδανικό τρόπο ψησίματος για κάθε μια από αυτές για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.
1. Πλευρώτους
Είναι μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες που χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα, ψητά ή σε σούπα! Μπορούμε να τα βρούμε παντού, ακόμη και στα σούπερμάρκετ. Αν βέβαια είσαι από τη Λέβσο ή την Κρήτη τα γνωρίζεις με την ντόπια ονομασία τους "αρτύκια" και "αρτυκίτες" αντίστοιχα.
2. Ρortobello
Πρόκειται για το μανιτάρι η γεύση του οποίου θυμίζει κρέας! Συνήθως ψήνονται στη σχάρα και τρώγονται με λαδάκι και ξίδι. Εναλλακτικά μπορούν να παναριστούν και να τηγανιστούν.
3. Μορχέλα
Χαρακτηρίζονται από πλούσια γεύση και άρωμα που θυμίζει φουά γκρα. Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό μπεζ μέχρι και σκουρο καστανό ή σταχτί μαύρο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες, σούπες ή να συνοδευτούν με αλλαντικά και μαλάκια.
4. Τρούφα
Ένα από τα πιο ακριβά ντελικατέσεν καθότι σπάνιο! Η μαύρη τρούφα ή αλλιώς περιγκόρ όπως ονομάζεται λόγω της προέλευσής της από την ομόνυμη περιοχή της Γαλλίας. Χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα λόγω της εξειρετικά έντονης γεύσης τους και κυρίως σε γκουρμέ πιάτα.
5. Κανθαρέλα
Το μανιτάρι αυτό είναι γνωστό από το περίεργο σχήμα του, αφού μοιάζει με ανάποδο κώνο. Έχει άρωμα φρουτώδες και σχετικά ελαφρύ γι΄αυτό και προτιμάται ιδιαίτερα για σάλτσες λευκές. Στη γεύση θυμίζει κάτι από βερίκοκο ενώ είναι λιγάκι μπελαλίδικο όσον αφορά το μαγείρεμα αφού χρειάζεται αρκετή ώρα για να ψηθεί.
6. Κέρας της Αμάλθειας
Από εμφάνιση δε θα σου γεμίσει ιδιαίτερα το μάτι. Σκουρόχρωμο και ζαρωμένο αρχικά μπορεί να φανεί αποκρουστικό αλλά αν το δοκιμάσεις η γεύση θα σε αποζημιώσει! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο ακόμη και σε φαγητά κατσαρόλας!
7. Ασπρομανίταρο
Αν νόμιζες πως είναι το άσπρο μανιτάρι απλά γελάστηκες. Το χρώμα τους είναι κρεμ-καφέ ενώ και το σχήμα ποικίλει από τα μικτά μινιόν μανιταράκια (κουμπιά ή μανιτάρια του Παρισιού) μέχρι τα τεράστια τζάμπο ασπρομανίταρα. Τρώγονται ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ όταν μαγειρευτούν αλλάζουν γεύση και παίρνουν ένα πιο έντονο άρωμα. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, γεμιστά με κασέρι ή και σκέτα!
8. Πορστίνι ή ελληνιστί βασιλομανίταρο
Η συγκεκριμένη ποικιλία περιλαμβάνει περισσότερα από 25 είδη μανιταριών! Σε υφή θυμίζει δέρμα, η γεύση του θυμίζει κρέας και το άρωμά του κάτι από ψημένο κάστανο ή φουντούκι. Είναι μπαλαντέρ αφού πηγαίνει τέλεια σε ριζότο, σαλάτες πχ σπανάκι ή ρόκα, σε πιάτα με ψάρι αλλά επίσης μπορεί να καταναλωθεί ψητό ή παναρισμένο τηγανητό.
9.Κινέζικο μαύρο μανιτάρι ή αλλιώς σιτακέι
Μεγάλα σε μέγεθος και με σαρκώδη υφή είναι ιδανικά για σούπες και κινέζικα στιρ φράις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά ή αποξηραμένα με τα δεύτερα να έχουν πιο έντονη γεύση.
10. Μανιτάρια στρο
Άλλο ένα μανιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στιρ φράις είναι και το μανιτάρι στρο, αν και είναι αρκετά δύσκολο να τα βρούμε ακόμη και στα σουπερμάρκετ.
11. Μανιτάρια σιμέτζι ή πιοπίνι
Ειδικά για κινέζικο φαγητό είναι κι αυτή η ποικιλία μανιταριών. Έχουν εξαιρετικά πικάντικη - πιπεράτη γεύση.

πηγή: WomenOnly.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.