Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δενδρολίβανο




Εφαρμογές
Τα άνθη του δεντρολίβανου και τα φύλλα του είναι ευεργετικά κατά του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της αδυναμίας. Πιστεύεται ότι η τοποθέτηση του φυτού στο κεφάλι, ξεκουράζει τους πνευματικά κουρασμένους και τονώνει τη μνήμη, ενώ πλύσιμο του τριχωτού δέρματος του κεφαλιού , συντελεί στην ανάπτυξη των τριχών. Με πλύσεις , μπάνια ή καταπλάσματα είναι ευεργετικό του δέρματος. Κλωνάρια δεντρολίβανου στο κρασί, δίνουν ένα τονωτικό για την καρδιά ποτό. Πιστεύεται ότι φύλλα του δέντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάππας , που θα μουσκέψουν σε οινόπνευμα , δίνουν φάρμακο που, με εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού, προκαλούν τριχοφυία. Η σκόνη των φύλλων του δεντρολίβανου θεωρείται επουλωτική των πληγών, ενώ το αιθέριο έλαιό του , που χρησιμοποιείται και για βαλσάμωμα, διώχνει το σκόρο. Αφέψημα φύλλων δεντρολίβανου, χρησιμοποιείται ως λοσιόν κατά των γαγγραινωδών πληγών, για αρωματικά μπάνια στις περιπτώσεις ρευματισμών των αρθρώσεων (50-60 γρ, σε 1 κιλό βραστό νερό ) και για εντριβές σε πρηξίματα ( ως βάμμα του λαδιού ή και με κομμάτια του φυτού μέσα σε λάδι ).
Για εσωτερική χρήση, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπευτική (ως χωνευτικό, σπασμολυτικό, αντιφυσητικό και χολαγωγό) με έγχυμα (5-15 γρ. σε 1 κιλό νερό) και με παρασκεύασμα οινοπνευματούχο (30-60 γρ. σε 1 κιλό κρασί, 2-3 ποτήρια τη μέρα). 
Εσωτερικά, το λάδι του σε σταγόνες (4 σταγόνες σε ποτό ), θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό . Για εξωτερική χρήση, το δεντρολίβανο παίρνει μέρος σε ένα μείγμα από 8 διαφορετικά φυτά , με το «έγχυμα» των οποίων ξεπλένονται τα μαλλιά , ύστερα από κανονικό λούσιμο και καλό ξέπλυμα με νερό. Το έγχυμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και τονωτικό των μαλλιών, γίνεται δε με μείγμα από δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μάλαθρο , τίλιο, χαμομήλι, τσουκνίδα, αχιλλαία , εκουιζέτο (το μάλαθρο, τίλιο και χαμομήλι σε ίσες ποσότητες και τα υπόλοιπα σε μικρότερες ποσότητες). Πιο συγκεκριμένα, αν πρόκειται για ξανθά μαλλιά βάζουμε περισσότερο χαμομήλι, ενώ για σκούρα μαλλιά βάζουμε περισσότερο δεντρολίβανο και λιγότερο χαμομήλι. Όσο για την παρασκευή, βάζουμε 2 κουταλάκια από το μείγμα σε 1 κιλό νερό. Σκεπάζουμε , αφήνουμε το περιεχόμενο ώσπου να γίνει χλιαρό και με αυτό ξεπλένουμε τα μαλλιά μετά το λούσιμο . Το τσάι του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας , ενώ ρίζες δεντρολίβανου, βρασμένες με κρασί, ώσπου να μείνει το ένα τρίτο, είναι κατά της δυσεντερίας . Άνθη δεντρολίβανου , κοπανισμένα με ζάχαρη ώσπου να γίνουν πάστα, είναι κατά των ζαλάδων. Φρέσκιες κορυφές του φυτού κοπανισμένες και τοποθετημένες πάνω στις αιμορροΐδες , τις ξεραίνουν.
Δεντρολίβανο βρασμένο με κρασί είναι κατά της αϋπνίας, ενώ φρέσκιες κορυφές του φυτού πάνω σε απόστημα, το ωριμάζουν και το ανοίγουν. Επιπλέον , το φυτό θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα , ότι είναι ευεργετικό στην αναπνοή και ότι ο χυμός του μέσα στο αφτί ( με στριμμένο βαμβάκι ) σταματά τον πόνο . Κοπανισμένοι σπόροι δεντρολίβανου, σε εσωτερική χρήση, είναι κατά της κίτρινης όψης του προσώπου . Τα φύλλα , ψημένα μέσα σε κρασί ή το έλαιο του δεντρολίβανου φτιαγμένο πομμάδα, χρησιμοποιούνται σε εξωτερική χρήση, με επιτυχία μάλιστα, εναντίον των ρευματισμών των αρθρώσεων και για την περιποίηση των διαστρεμμάτων, των θλάσεων, των μωλώπων, της φυματιώδους αδενοπάθειας, των πληγών και των εκζεμάτων. Σε γαργαρισμούς εξαλείφει τις άφθες. Τα μπάνια εξάλλου, στα οποία έχει προστεθεί αφέψημα δεντρολίβανου, δυναμώνουν τα αδύνατα παιδία, καθώς κι αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς. Το κρύο έγχυμα του δεντρολίβανου, στο οποίο θα προστεθεί βόρακας, είναι κατά της πιτυρίδας.
Για εσωτερική χρήση, σε ρόφημα, αφήνουμε 10- 30 γρ. ανθισμένων κο­ρυφών να βράσουν σε 1 λίτρο νερό. Για μαλλιά, βράζουμε 50 γρ. σε 1 λίτρο νερό για 1 ώρα, πλένουμε με αυτό το κεφάλι για 1 εβδομάδα, πρωί βράδυ κι έπειτα το βουρτσίζουμε (η διαδικασία αυτή τονώνει και διατηρεί το χρώμα των μαλλιών). Ακόμα, το φυτό είναι τονωτικό της όρασης και κατά του διαβήτη.
Τέλος, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και για το αρωμάτισμα των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού.

πηγή: dwdekamhnes.gr
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.